Det är viktigt att låta lite av pastavattnet bli kvar i pastan, annars blir spaghettin torr och klibbar ihop.
Ingredienser till 4 pers.
* 400 gr spaghetti
* 100 gr guanciale (pancetta eller bacon)
* 2 uppvispade ägg
* 6 msk riven pecorino-ost
* 1 vitlöksklyfta
* 2 msk olivolja extra vergine
* salt
* nymald svartpeppar
1. Sätt på pastavattnet (ca 4 l). När vattnet kokar, salta med ca 2-3 msk havssalt och koka pastan enligt recept på paketet (al dente).
2. Blanda ägg och ost till en smet. Skär guancialen i små tärningar.
3. Använd en tjockbottnad stekpanna. Fräs den krossade vitlöken och guancialen i olivolja tills gunacialen får lite färg, ta sedan bort vitlöksklyftan.
4. När pastan är färdigkokt sila pastan snabbt så att lita av pastavattnet blir kvar i pastan.
5. Blanda ner spaghettin i stekpannan och rör om. Häll i äggblandningen och blanda väl.
Värmen från pasta och bacon gör att äggblandningen reder sig.
Servera omedelbart, gärna med en rå äggula per person och lite nymalen svartpeppar på.